HTML

Kefir oldal

Ismertetem a kefirgombafajtákat, a Kaukázusi, Tibeti kefirgombát, (kefir grains) a vízalapú Japánkristályt ( tibicos) és az abból készült italok jótékony hatásait. Kefires receptek, egészségmegörző tanácsok.

Friss topikok

  • gabga: szeretnék kérni kaukázusi kefirgombát (és kristálygombát is) Szekesfehervaron. Köszönöm előre is.... (2015.04.09. 14:24) Kaukázusi kefirgomba

Linkblog

Archívum

Kefirgomba oldal. Minden, amit a kefirről tudni kell !

2007.08.12. 20:56 kefirgomba

Figyelem!!!
Elkészült az új kefirgomba oldal! Kattints az alábbi linkre!

http://www.kefirgomba.hu

Az oldalon írhattok cikkeket, vagy ezekhez megjegyzéseket tehetettek. Ehhez regisztrálnotok kell külön az oldalon. Így remélem, hogy az oldalt, az interaktivitása miatt, egy lelkes csapat fogja színesebbé tenni.re
!

Szólj hozzá!

Címkék: egészség tapasztalatok joghurt egészséges kefirfórum kombucha kefirfogyasztás és a vastagbélrák kefirgomba beszerzés tibeti gomba tibeti csodagomba életmód kefirgombák vastagbélrák fogyókúrázz kefirrel

Kaukázusi kefirgomba

2007.08.10. 22:33 kefirgomba

Mi a különbség a hagyományos és a kaukázusi kefir között?

Ipari méretekben a kefir előállításához a baktériumokon kívül élesztőt is használnak, ami szénsavat termel. Az élő kultúrák nagy részét a hagyományos kefirekben az utóhő-kezelés során elpusztítják. Hőkezelés nélkül a kaukázusi kefir azonban élőflórás, ezért az íze valamivel szénsavasabb, erőteljesebb.

Az eredeti kaukázusi kefir olyan csípős, hogy mi talán meg sem bírnánk inni, mivel őshazájában addig érlelik, ameddig alkoholtartalma 0,2–1,0 százalékosra nő.

(A boltban kapható kefirek egyikének sem magasabb az alkoholkoncentrációja 0,02%-nál.)


A gombából készült krefir a következő tulajdonságokkal rendelkezik:


Tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét.

-megakadályozza a rákos sejtek növekedését.
-az összes allergiás megbetegedést.
-az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a gyomorfekélyt, stb.,
-normalizálja a bél mikroflórájának a működését.

Gyógyítja:


-a tüdő megbetegedéseit, a hörgőhurutot, a tüdőgyulladást.
-a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.
-az összes gyulladásos betegséget, azaz antibiotikus hatása van.
-a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.

Teljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.

Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.
Megemeli a tónust és a szervezet belső tartalékait, javítja az emlékezőtehetséget.

Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek eredményeképpen ők az egyik legegészségesebb nép a világon.


Alkalmazása:

A gomba fehér színű, először 5*4 mm, majd a növekedési idő végén 40*50 mm átmérőjű lesz.
Egy -két teáskanál gombát öntsünk le 2,5 dl szobahőmérsékletű tejel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezt naponta egyszer kell elvégezni, mindig ugyanabban az időben, ha lehet este és tároljuk szobahőmérsékleten.
Az így kiöntött tej tökéletesen megsavanyodik 16-20 óra alatt. A tökéletes megsavanyodás jele, hogy egy sűrű réteg, amelyben a gomba található, válik ki a tej felszínén és elválik a megsavanyodott tejtől.

A megsavanyodott tejet leszűrjük egy üveg edénybe egy műanyag szűrőn keresztül, melynek lyukazata nem nagyobb 2-3 mm-nél. A szűrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk az aludttej maradékától. Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel.

Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat.
Az egészséges gomba fehér színű, mint a tej vagy a túró. 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nő és akkor egy részét oda lehet adni valaki másnak. Az aludttejet naponta 2* kell fogyasztani (egybe is lehet), 20 napon keresztül, majd egy 10 napos szünetet kell tartani.

1 éves kúra után a szervezet tökéletesen egészségessé válik.
Megjegyzés (súlyos betegség esetén, de anélkül is ajánlott): a kúra tartalma alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Korlátozandó a sós és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása.
A szervezet reagálása a kefirre:
az első 10-14 nap alatt rendkívüli módon fokozódik a gyomor aktivitása, amely különöse erős gázképződésekben nyilvánul meg. Ezért nem javasolt az aludttejet reggel, munkakezdés előtt fogyasztani. Néha gyakoribb és híg lesz a széklet, de semmi esetre sem szabad abbahagyni az aludttej ivását.


Egyes betegeknél, akiknek máj vagy veseproblémáik vannak, kellemetlen érzés alakulhat ki ezen a tájékon. 10-12 nap múlva a szervezet viharos reakciója csökken, a széklet normálissá válik és egy egész állapotra kiterjedő javulás következik be. Megemelkedik a tónus és férfiaknál fokozódik a nemi aktivitás.
Az aludttej ivásának kezdetétől 20 nap múlva jelentősen jobban érzik magukat. 2 hónap múlva megszabadulnak néhány betegségüktől, 1 év múlva pedig a szervezetük tökéletesen egészséges lesz. Az aludttejet használhatjuk arcunk és kezünk bedörzsölésére, mivel akadályozza a ráncok kezdődését, lassítja a bőr öregedését és csökkenti a fáradtságot.
Az aludttej csökkenti az izületi gyulladás és a reuma okozta fájdalmakat. A fájó testrészeket kell bekenni naponta 6-8 alakalommal.
Bármilyen sérülés, seb begyógyul, ha az aludttejjel átitatott kötést ráhelyezzük a sebre és cseréljük.
Ne felejtsük, hogy a gombát gondozni kell! Ugyanúgy kell bánni vele, mint egy kis élőlénnyel. Óvjuk a gombát! A felesleges gombákat adjuk tovább az utasításokkal együtt!

32 komment

Címkék: aludtej a szervezet reagálása a kefirre kefir grains mi a kölunbség a hagyományos és a kaukázusi kefir között?

Egy kis kefirtörténet

2007.08.08. 23:38 kefirgomba

A kefír egy frissítő tejszerű ital, amely a Kaukázusi-hegység északi részéről származik. Maga az elnevezés a keif török szóból ered, amely szabad fordításban annyit jelent, hogy „jó érzés”, vagy „jóllét”. Az elnevezés helytálló, mivel aki fogyasztja, az jól érzi magát.
A kefír állaga krémes, íze enyhén keserű egy olyan enyhe aromával, amely leginkább az élesztőhöz hasonlít. Kb. 40 egyéb aromát tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a kefír egyedi, kellemes aromájának kialakításában.

Végül a kefír 0.08%-2%-ban tartalmazhat alkoholt is.

A hagyományos, eredeti kefir friss csak tejből és kefir szemcsékből készíthető. Kefir szemcsék nem összekeverendők a gabonaszemcsékkel. A szemcse elnevezés valójában helytelen elnevezés. A kefir szemcsék pontosabb meghatározása, inkább „kefirgomba mag”.
A szemcsék szerkezete, a tejbaktériumés az élesztő szimbiózis kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, zselatin-szerű fehér biomassza képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszaharidokból áll.

Ma a hagyományos kefír (valódi kefír) már könnyen elkészíthető otthon is. A sima, vagy pasztőrözött, krémes, alacsony zsírtartalmú vagy „zsírszegény” tejet és a kefir szemcséket (gombákat) öntsük egy tiszta zárható üvegbe. Kb. 24h-ig hagyjuk szobahőmérsékleten.

Ezután a tejhez még több kefir magot (kefir gombát) teszünk és ezt a folyamatot egyszerűen megismételjük.
A megszűrt kefir folyadék frissen vagy hűtőben tárolva később, vagy szobahőmérsékleten történő érlelés után is fogyasztható.

Az aktív kefir magok a kefir előállításához folyamatosan kell a kefir gombákat „gondozni.” Ennek folytán a friss tejben, a magok térfogata megnövekszik. A „túlnövekedés” megelőzéséhez, illetve ahhoz, hogy fenntartsuk az elfogadható tej-kefir arányt, alkalmanként alapvetővé válik egy adag kefir eltávolítása, a kefirmag leszűrése.

A keleti országokban hagyomány a maradék kefir mag elfogyasztása.(amelyet erősen ajánlanak).

Dehidralizálva, tartalék forrásként tárolták, majd a családtagok között elosztották.
Eredetileg a Kaukázusi-hegység északi részén a kefirt nyers kecske- vagy tehéntejből készítették.
A kefir magokkal egybeöntött tejet kecskebőrből készült táskában 24h-ig szobahőmérsékleten tárolták és erjesztették. A kefirt úgy választották szét a kefir magok nagy részétől, hogy azt egy edénybe öntötték. Ez egy habos, krémes italt eredményezett, mely 5%-os alkoholt is tartalmazott. Hideg időben a bőrtáskát kitették a napra, vagy tűz fölé tették.
(Szokás volt a táskát az ajtó közelébe tenni, hogy ha a látogatók belépnek az ajtón, egy mozdulattal „ütéssel” megrázzák a táska tartalmát.) Ez már szinte hagyománnyá vált az ott élő népek közt.
Folytatjuk…

Kefírgomba mag leírása:

3-6 mm átmérőjű kelvirágra emlékeztető képlet, amelyben komplex mikroflórát a mikrogombák termelte poliszacharidból álló, apró zsirgolyócskákat és denaturál tejfehérjéket is magában foglaló szövevény rögzíti.


A kefir a joghurthoz hasonlóan friss tejből készül. A tej ebben az esetben is pasztőrözésen megy át az első lépésben, így a károsak mellett nem marad benne olyan hasznos baktérium sem, amely kefirré alakítaná a tejet. Így a pasztőrözött tejet be kell oltani a megfelelő kultúrával. Ezután - az ekkor még folyékony - tejet poharakba töltik, amit alumínium lapkával sterilen lezárnak. Ezt követően kerülnek a poharak az érlelőbe, ahol 25-30oC közötti hőmérsékleten érik kefirré a tej. Érdekésség hogy régi technológia szerint üvegekbe töltötték az alapanyagot, majd meleg vízben tárolva érlelték a megfelelő állapotba.

Hogyan készül a kefír, és miben különbözik a joghurttól? Igaz-e, hogy bárki fogyaszthatja?

A kefír a joghurttal és az aludttejjel együtt az úgynevezett savanyú tejtermékek csoportjába tartozik. Ezek a termékek kellemes ízűek, frissítő hatásúak, a tejnél hosszabb ideig eltarthatók és egészségesek.
A kefír vegyes erjesztéssel készül, azaz az anaerob (levegőt nem igénylő) lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind az alkoholos erjedés végbemegy benne. Ennek következtében vegyhatása savas lesz. Ízében is érződik a nagy tejsavtartalom és a kismennyiségben jelen lévő széndioxid és alkohol. (Bőséges - liternyi - kefírfogyasztás után akár szondával is kimutatható az alkohol jelenléte).
A kefír erjesztését vegyes, baktériumokból és gombákból álló kultúrával végzik, melyet a legenda szerint Mohamed próféta ajándékozott a Kaukázus környékén élő népeknek.
A joghurtkészítésben csak baktériumok játszanak szerepet. Alkoholos erjedés nem következik be benne, és szén-dioxid sem keletkezik az erjesztés során. Fontos különbség, hogy a kefírben sokkal nagyobb arányban alakul át a tejcukor tejsavvá, mint a joghurtban, így kefírt még a tejcukorra (laktóz) érzékeny személyek is fogyaszthatnak.
Az élőflórás - azaz baktériumokat és gombákat tartalmazó - kefír jótékony hatásainak hátterében az emésztés elősegítése áll. A bél baktériumflórája ugyanis betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, ilyenkor a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok újra benépesíthetik a beleket. A kefír több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej, ezáltal még egészségesebb.
A kefírt voltaképp bárki fogyaszthatja, bár időlegesen adódhatnak olyan állapotok - például hasmenéssel, hányással járó betegségek -, amikor fogyasztása a többi tejtermékkel együtt ellenjavallt.
Ne feledjük, hogy érleléssel a laktóz epusztul a kefirben.

Nagy mennyiségű, különböző fajtájú organizmusokat azonosítottak a kefir magokban. Ezeket 4 nagy csoportba sorolhatjuk; Lactobacilli, Streptococci - Lactococci, Acetobacte és élesztő. A mikroorganizmusok szimbiózisos kapcsolatban állnak az élesztővel. Ez azt jelenti, hogy egymást kölcsönösen kiegészítve, melléktermékeiket energia forrásként használva élnek együtt.

LACTOBACILLISTREPTOCOCCI/LACTOCOCCIYEASTSACETOBACTER
Lb. acidophilus
Lb. brevis
Lb. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens
Lb. kefirgranum sp. nov*
Lb. parakefir sp. nov*
Lb. lactis
Lb. plantarum
Lactococci lactis subsp. lactis
Lc. lactis var. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Streptococci salivarius subsp. thermophilus
Strep. lactis
Enterococcus durans
Leuconostoc cremoris
Leuc. mesenteroides
Candida kefir
C. pseudotropicalis
C. rancens
C. tenuis
Kluyveromyces lactis
Kluyveromyces marxianus var. marxianus
K. bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii
Saccharomyces lactis
Sacc. carlsbergensis
Sacc. unisporus
Debaryomyces hansenii**
Zygosaccharomyces rouxii**
Acetobacter aceti
A. rasens"A bél az immunrendszer bölcsője"

A vastagbél nagyon fontos szervünk, hiszen nemcsak a táplálék emésztésében és a tápanyagok felszívásában, de szervezetünk védekező képességében, az immunrendszer működésében is kiemelkedő szerepet játszik. A bél az immunrendszer bölcsője, mert a legnagyobb nyirokszövet a bélhez kapcsolódik, sok védekezőanyag a bél sejtjeiben termelődik vagy ott raktározódik. Ha a beleink jó állapotban vannak, az jól látszik a bőrünkön, hajunkon! Kevesebb allergiás megbetegedés fordul elő, ellenállóbbak vagyunk a fertőzésekkel szemben, és hamarabb felgyógyulunk a betegségekből. Mindezek alapján elmondható, hogy a pro- és prebiotikumok kiegészítik és segítik egymás kedvező hatásait, ezért úgy érdemes táplálkozni, hogy étrendünk mindkettő forrását tartalmazza. Különösen érdemes odafigyelni arra a téli időszakban, amikor egyébként is gyengébb az immunrendszerünk, hogy fogyasszunk kefirt, joghurtot, hagymát, fokhagymát és babfélét, a pro- és prebiotikumok természetes forrásait. A kiegyensúlyozott táplálkozást nem helyettesítve, kiegészítésként szinbiotikus étrendkiegészítő tabletta fogyasztása javasolt a jó közérzetért és a bélflóra egészséges egyensúlyáért. A bélbaktériumok versengésében a jótékony hatású baktériumok csak akkor győzhetnek, ha milliárdnyian vannak és van elegendő táplálékuk. A szinbiotikus termékek azok a probiotikus ( élettanilag hasznos) hatású kultúrával fermentált termékek, amelyek prebiotikumot (oligo-szacharid) is tartalmaznak.
A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet saját maga által izolált törzsrõl és egy keverékkultúráról igazolta in vitrokísérletekben, hogy probiotikusak. A nagy viszkozitás, a testközeli szaporodási hõmérséklet, a mérsékelt savtermelés, a nagy koleszterinbontás, a nagy sav- és epesótûrés és a fokozott exopoliszacharid (EPS)-termelés alapján kiválasztott Prebiolact-2 törzzsel készült probiotikus kefirt klinikai vizsgálatok során tesztelték. Megállapították, hogy a termék a 4 hetes fogyasztás során 12,7%-ról 72%-ra növelte a széklet probiotikus csíracsoportjainak arányát a rothasztó mikróbákkal szemben. Ennek hatására a probiotikus kefirt fogyasztó személyek vérmintáinak összkoleszterin-szintje 2 hét után 4,9%-kal, 4 hét után 5,6%-kal, triglicerid-szintje 2 hét után 10,7%-kal, 4 hét után 16,4%-kal szignifikánsan csökkent.


( "A tejbe hullott manna")

A kultúr-termékek (mint például a kefir) kutatása során az 1980-as évek elején a kutatók egy különleges kivonatra akadtak. Ez megmagyarázta a microbiológusok sikertelen próbálkozásait, amikor kefir magokat próbáltak előállítani „nem létező magokból”.
A sikertelenségek után a mikrobiológusok a Kaukázusiakhoz fordultak, megkérdezve tőlük, hogyan készítették az eredeti kefirmagokat. Erre ők azt felelték, hogy „Isten adományozta nekik, több mint 1000 évvel ezelőtt”, ami tőlük eléggé helyénvaló válasz volt.

Lehetséges, hogy a kefir mag nem más, mint a "tejbe hullott manna”?

Nos, mi volt tulajdonképpen az a bizonyos manna? Amit a Tóra egyszer olyan ízűnek titulál, mint a mézeslepény, másszor, meg mint az olajos pogácsa.

Az igazság az, hogy nem tudjuk. Itt a legracionalistább exegéta is felemeli a kezét, "megadja magát" és azt mondja, hogy ez egy isteni csoda volt, amit nem értünk a mai napig. Minden természetes magyarázat sántít.

Mivel nincs racionális magyarázat - jönnek a Midrások. Nemcsak maga a manna jövetele 40 éven keresztül volt a csoda - hanem rengeteg csoda történt a mannával és körülötte, használat közben is. Elsősorban az, hogy mindenki azt az ízt érezte benne, amit akart, vagyis ha valaki a manna evése közben töltött káposztára gondolt - akkor azt érezte, érzékszervei által, hogy töltött káposztát eszik. Csecsemők az anyatejjel mintha mézet szívtak magukba, a fiataloknak olyan volt, mint a kenyér és az öregeknek, mint az olajos pogácsa. Azonkívül a manna légies volt, nem tartalmazott salakot és ennélfogva, aki csak azt ette - nem kellett ürítenie. Később a panaszkodó héberek ezt is nehezményezték.

"A próféta itala".

Úgy tartják, hogy Kaukázusi- hegység közelében élő ortodox törzsek Mohamed prófétától kapták a kefir magokat, amikor a próféta kb. 1400 évvel ezelőtt a térségen keresztül haladt át. Azt mondják, hogy ezek a népek a kefir magokat "Mohamed próféta magjainak”, magát a kefirt, pedig „A próféta italának” nevezik. Így egy egyszerű és logikus kérdés vetődik fel. Hogyan és honnan szerezte Mohamed próféta az eredeti kefir magokat?


Szólj hozzá!

Címkék: kefirgomba kaukázusi kefir kefirkészítés kefirgomba bemutatása